Olvasókör

Az Olvasókör október 4-én 18:30-tól tartotta első összejövetelét Lóránt atya vezetésével a Plébánia épületében, amelyen 17-en vettek részt a nyugdíjas korosztálytól a 30-as éveikben járókig, hölgyek és urak egyaránt.

Elsőként Bess Streeter Aldrich: És lámpást adott kezembe az Úr című regényének elolvasását kérte az Atya, amit pár héttel korábban a Plébánián be is lehetett szerezni, az est folyamán pedig a könyv hatásáról, az olvasókat ért élményekről, tanulságokról beszélgettek a megjelentek.

A regény (A Lantern in Her Hand) 1928-ban jelent meg, ami az 1850-es évektől az 1920-as évekig meséli el egy nő, Abbie Deal és vele együtt a családja gyötrelmes életét az Egyesült Államokban, akik a telepesek első csoportjával érkeztek Nebraska államba, ahol lépésről lépésre nem csak a saját házukat, de egy egész települést kellett felépíteniük a semmiből a préri közepén. A család kitartásának köszönhetően, mely vagyonát vesztett skót birtokos felmenőkkel is rendelkezik, így a „Mackenzie-k gazdagságából indul ki és a Mack Deal gazdagságba torkollik… De közben keserves nélkülözések között vezet el.” Azonban a nélkülözések is átvészelhetők, ha egy szerető családban kell elviselni, amit egy gondoskodó asszony és odaadó anya tart össze:

„A szerelem végigkísér minket az egész életen. Olyan, mint egy lámpás, amelyet a kezünkben viszünk. Egy lámpás, amelyet kezünkbe adott az Úr. Először a gyermekes boldogság gyújtja meg, azután a romantika, azután az anyaság, azután talán a kötelesség… Igen, én azt hiszem, hogy a szeretet és a szerelem lámpás az asszony kezében.”

Az Olvasókörben mindenki elmondhatta, hogy milyen hatással volt rá a könyv, többen felolvastak egy-egy nekik fontos bekezdést, mondatot, sokan vontak párhuzamot a történet egyes részei és a saját életükben megélt dolgokkal, s osztottak meg ehhez kapcsolódóan személyes történeteket is. Például az többször is szóba került, mivel sokakat megérintett olvasás közben, mikor Abbie Deal és a férje a legnagyobb szegénység közepette is készülődtek a karácsonyra, maguk készítettek a gyerekeiknek játékokat ajándékba, s a lelkes készülődést látva a szomszédasszonyuk kijelentette: „Ostobaság!” Erre Abbie azt válaszolta neki: „…minden anya tartozik azzal a gyermekeinek, hogy boldog karácsonyt teremtsen nekik. A gyermekkori karácsonyok emléke egész életükre megmarad. Én azt hiszem, azokból a gyermekekből, akiknek sok boldog karácsonyuk volt: jó emberek válnak.”

A másik többek által megemlített „bölcsesség” az volt a történetből, hogy Abbie az anyagi helyzete miatt nem tudott utazni, még Iowa államba sem volt lehetősége 28 évig hazalátogatni, a farmon élte le az egész életét. S mikor idős korában a legkisebb lánya felajánlja neki, hogy elviszi magával Európába és Skóciába az ősei földjére, az öregasszony a kora miatt már nem mer ilyen nagy utazást vállalni és ezt mondja a csalódott lányának: „Az utazás ritka gyönyörűség és én boldog vagyok, hogy te utazhatsz. De nem mindenki szűk látókörű, aki otthon ül és nem mindenki széles látókörű, aki utazik… Azt hiszem, aki megérti az embereket, aki szereti embertársait, aki mindenkinek a helyzetébe bele tudja élni magát, az nem szűk látókörű…”

Az Olvasókör társasága abban egyetértett, hogy senki nem bánta meg a regény elolvasását, mert mindenkinek maradandó élményt nyújtott. A beszélgetés az egész este alatt nagyon jó hangulatban zajlott, mindenki csendben figyelte az éppen soron lévő megszólalót, hogy ő mit fog kiemelni, majd az elhangzott gondolatokra természetesen voltak reagálások is. A résztvevők közül páran sütöttek süteményt, pogácsát, valamint forró teát is kínáltak mellé, amitől még meghittebb és családiasabb lett a légkör. Az összejövetel után pedig lelkileg feltöltődve hagyták el az olvasók a termet, amire igen nagy szükség van a mai rohanó világban, hogy kicsit kikapcsolódjon és megpihenjen az ember.

Köszönet Lóránt atyának a kezdeményezésért! Reméljük, hogy a továbbiakban is sikeresen fog együttműködni a könyveket kedvelő társaság.

Kiss Anett

Olvasókörünkről  TÓTI TV is beszámolt:

https://www.youtube.com/watch?v=Ua1HoNA_8f0

Eddigi olvasmányaink:

2018. szeptember

2018. október

2018. november

2018. december

2019. január

2019. február

2019. március

2019. április

2019. május

A nyári szünetre való olvasmányunk:

2019 szeptemberének olvasmánya:

október:

november-december:

2020. január:

2020. február:

2020. március:

2020. április:

2020. május:

2020. június-szeptember:

2020. október:


2020. november

2020. december

2021. január:

2021. február:

2021. március:

2021. április:

2021. május:

2021. nyár:

2021. szeptember:

2021. október:

2021. november:

2021. december:

2022. január:

2022. február:

2022. március

2022. április

2022. május

2022. június